VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

5 dure beginnersfouten van huizenkopers

Geplaatst op: 03-08-2019, 10:58:58

De huizenprijzen zitten nog steeds in de lift. Vooral voor starters is het lastig om een woning te bemachtigen. Omdat het niet gaat om de aankoop van een broodje kaas, is het verstandig om kritisch te zijn en niet zomaar te bieden op het eerste huis dat betaalbaar is.

De Amerikaanse website US News zette vijf veel voorkomende beginnersfouten op een rij, die we hieronder bespreken.

1. Je onvoldoende verdiepen in de stad

Verhuis je naar een andere woonplaats, dan ligt het risico op de loer dat je je blind staart op de bakstenen: het aantal vierkante meters, de staat van onderhoud en het ontwerp. Vaak wordt vergeten dat de wijk waar het huis staat minstens zo belangrijk is voor het woongenot.

Laat je dus goed informeren door de aankoopmakelaar en eventuele vrienden, familieleden of collega's welke buurten aantrekkelijk zijn en of er voldoende voorzieningen zijn. Doe ook zelf onderzoek, want smaak is subjectief.

2. De kosten van een verbouwing en inrichting onderschatten

De tijd dat je meer mocht lenen dan de woningwaarde is voorbij. Alle bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting, courtage, taxatie- en notariskosten moet je zelf ophoesten. Je moet dus behoorlijk veel eigen geld meebrengen. Daar blijft het niet bij: ook de kosten voor een verbouwing (zoals de aanleg van een nieuwe keuken) of de inrichting van het huis (zoals een nieuwe vloer) kunnen behoorlijk aantikken. En juist dat laatste willen veel starters op de woningmarkt nog weleens onderschatten, volgens US News.

De website adviseert dan ook om jezelf bij de bezichtiging van een huis de vraag te stellen: Wat is ervoor nodig om dit huis leefbaar te maken? Als je dat meer is dan de meubelen die je al hebt, is het verstandig om een reële taxatie te maken van alle bijkomende kosten. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Daarnaast is het altijd verstandig om een aankoopkeuring te laten doen, om lijken in de kast te voorkomen.

3. Niet nadenken over de toekomst

Een huis koop je niet voor één of twee jaar, maar voor langere tijd. Hoewel de toekomst zich moeilijk laat voorspellen, is het wel raadzaam om na te denken welke veranderingen zich in de komende jaren kunnen voordoen, voor je op huizenjacht gaat. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens, dan is het de vraag of een tweekamerappartement op de derde etage in de binnenstad wel zo handig is. Wil je een huis kopen om in oud te worden, dan verdient een bungalow of een appartement zonder verdiepingen de voorkeur. Denk dus vooruit.

4. De emotie de overhand laten nemen

Een prachtig dakterras, een inrichting die zo uit VT Wonen lijkt te komen, glas-in-loodramen, bootjes die aan de woning voorbij varen... Je kunt op slag verliefd worden op een huis. Maar die verliefdheid kan je ook blind maken voor belangrijke minpunten: een slecht geïsoleerd huis, vochtplekken op het plafond, een veel te hoge vraagprijs of een slaapkamer te weinig.

Maak vooraf een lijstje met de belangrijkste eisen waaraan de woning moet voldoen en houd hieraan vast. Houd ook het budget in de gaten.

5. Je oriënteren op één gemeente

Veel huizenkopers geven een smalle zoekopdracht op Funda en lopen daardoor interessante alternatieven mis. Valt je oog op Rotterdam, kijk dan ook naar woningen in de omgeving, zoals Capelle aan den IJssel, Schiedam, Zoetermeer, Gouda, Dordrecht en de dorpen onder de rook van de havenstad. Misschien vind je hier een woning die voor dezelfde vraagprijs meer kubieke meters, meer tuin en meer wooncomfort biedt dan een huis in de Rotterdamse binnenstad.

Kijk wel goed welke voorzieningen daar zijn, zoals scholen, winkels en openbaar vervoer.

Bron: bijdrage van 2 augustus 2019 van Jasperien van Weerdt op www.iexgeld.nl     

Vorige pagina